Olen yrittäjä jo neljännessä polvessa. Meidän suvussa yrittäjyys oli ehkä se tavallisin vaihtoehto, vaikka ei siitä sen enempää puhuttu tai neuvottu tai valitettu tai kehuttu.
Isoisomummoni toimi aikanaan pitokokkina juhlissa. Isovanhempani taas joutuivat lähtemään Karjalasta evakkoon maattomina ja ilman omaisuutta ja ukki päätyi opiskelemaan kultasepäksi. Valmistuttuaan hän kuuli, ettei Varkauden kauppalassa ollut kultaseppää ja he muuttivat mummon kanssa tänne. He pitivät kultasepänliikettä Kauppakadulla lähes viisikymmentä vuotta, jonka jälkeen sitä jatkoi enoni. Toisilla isovanhemmilla oli maatila. Omilla vanhemmillani on ollut ohjelmointiyritys jo vuosikymmeniä ja minullakin siivouspalvelu jo toistakymmentä vuotta. Myös veljeni on yrittäjä.
En tiedä johtuvatko sukumme valinnat olosuhteista vai jääräpäisyydestä vai siitä, että on huonoillakin hetkillä jaksettu uskoa tulevaisuuteen?
Nykypäivänä yhä useampi työelämän haasteissa kamppaileva palkansaaja valitsee yrittäjyyden unelmoidessaan vapaudesta ja mahdollisuudesta rakentaa uraa omilla ehdoillaan. Yrittäjyys elämäntapana kiinnostaa ja yksinyrittäjiä on jo yli kaksi kolmasosaa kaikista yrittäjistä.
Yrittäjä tekee työtä sydämellään ja työn mielekkyys peittoaa usein taloudellisen hyödyn maksimoinnin. Varkaudessa meitä palvelee yli tuhat viisisataa yritystä. Tulemmeko ajatelleeksi, että lähes jokaista käyttämäämme palvelua on joku yrittäjänalku ensin miettinyt ja pohtinut kunnes on tarttunut toimeen? Ilman näitä pohdintoja meiltä jäisi monta kokemusta kokematta, palvelua saamatta ja tuotetta ostamatta. Pienet paikalliset yritykset ovat myös niitä, jotka tarjoavat lapsillemme ensimmäiset kesätyöpaikat ja opettavat heitä tuntemaan ylpeyttä tekemästään työstä.
Me kaupunkilaiset päätämme omilla osto- ja kulutustottumuksillamme sen minkälaisia palveluja meille on täällä tarjolla. Jaloilla äänestäminen on tehokasta. Päätimme ehkä jo viime kesäisillä valinnoillamme siitä, kuuntelemmeko ensi kesänä Wiskaria livenä, syömmekö jäätelöä torilla tai kuinka kaukana lähikauppamme sijaitsee. Ostamalla paikallisten yritysten palveluita varmistamme, että ne ovat käytettävissämme jatkossakin.
Monet yritykset tekevät yhteistyötä kaupungin ja eri yhteisöjen kanssa järjestämällä musiikki-, liikunta- ja kulttuuritapahtumia. Yhdessä tekeminen lisää yhteisöllisyyden tunnetta, joka taas näkyy ulospäin elinvoimana. Parhaimmillaan yhteistyö luo kaupunkiin positiivisen ja kannustavan ilmapiirin, joka tekee alueestamme houkuttelevan niin nykyisille kuin uusillekin asukkaille ja yrityksille. Yritykset palvelevat asiakkaitaan ja luovat työllisyyttä tukien samalla paikallista taloutta. Varkaudessa toimivat yritykset työllistävät yli kaksi kolmasosaa koko täällä työskentelevästä väestöstä.
Voisipa melkein sanoa, että alueen hyvinvointi ja elinvoima on paikallisten yritysten käsissä ja pienet yritykset ovat kaupunkimme sydän.
Minna Asikainen, Varkauden Yrittäjät ry, pj